Hur man bakar med barn – roliga och enkla recept för hela familjen
Finns det något mysigare än doften av nybakat som sprider sig i hemmet? Tänk dig den doften blandad med barnskratt och små, mjöliga händer som ivrigt hjälper till. Att baka med barn behöver varken vara krångligt eller stressigt! Tvärtom är det ett fantastiskt sätt att umgås, lära sig nya saker och skapa ljuvliga minnen tillsammans. Häng med så delar jag med mig av mina bästa knep och favoritrecept för en lyckad bakstund med hela familjen!
Varför baka med barn? Mer än bara kladd och godsaker!
Att bjuda in barnen i köket för att baka handlar om så mycket mer än att bara producera kakor eller bullar. Det är en chans att verkligen umgås och knyta an till varandra, långt bort från skärmar och vardagsstress. Jag minns fortfarande hur jag som liten fick stå på en pall bredvid mormor och hjälpa till att mäta upp mjöl – känslan av att vara behövd och delaktig var magisk! Bakningen blir en naturlig läroplats där barnen, nästan utan att märka det, övar upp finmotoriken när de knådar deg eller spritsar frosting. De får bekanta sig med siffror och mått (hur mycket är egentligen en deciliter?), lär sig läsa och följa instruktioner i receptet och får en grundläggande förståelse för var maten kommer ifrån. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att väcka deras kreativitet – att få dekorera sina egna muffins eller forma fantasifulla kakor är ju hur kul som helst! Många familjer upplever också att gemensamma bakstunder blir till kära traditioner, något man ser fram emot och minns med värme. Som en mormor uttryckte det, är det ett sätt att föra vidare kärleken till bakning och skapa värdefulla minnen tillsammans med barnbarnen. Och låt oss vara ärliga, att få provsmaka smeten är ju en bonus som inget barn (eller vuxen!) tackar nej till.
Förberedelser för en lyckad (och mindre stökig) bakstund
För att bakningen ska bli den där mysiga och roliga stunden vi drömmer om, snarare än ett kaotiskt stressmoment, är lite förberedelse guld värt. Det handlar inte om att ta bort spontaniteten, utan om att skapa bra förutsättningar för alla att lyckas och ha kul. Tänk säkerhet, kläder och planering – då är ni redan halvvägs!
Säkerheten först – tryggt i köket
Köket kan innehålla en del potentiella faror, så säkerheten måste alltid komma först, särskilt med små medhjälpare. Prata igenom några enkla regler innan ni börjar. Vem får använda ugnen? Var ska man stå när något varmt tas ut? Att vassa knivar och varma plattor är vuxenområden är självklart. Jag brukar också alltid påminna om att vända in kastrullhandtagen på spisen så att ingen råkar stöta till dem. Och hygien såklart! Tvätta händerna noga innan ni börjar och ha gärna separata handdukar för händer och disk. Rena och torra grytlappar är ett måste – fuktiga leder värme och kan orsaka brännskador! Genom att vara tydlig och lugn skapar ni en trygg miljö där alla vet vad som gäller. För fler handfasta tips kring säkerhet och förberedelser kan ni kika in hos HeyKiddo.
Kläder för kladd och kökskaos
Låt oss vara ärliga – att baka med barn innebär ofta en viss mängd kladd. Mjöl yr, smet hamnar lite här och var, och det är precis som det ska vara! För att kunna slappna av och låta kreativiteten (och kladdet) flöda är det smart att skydda kläderna. Förkläden är toppen, både för stora och små. Eller varför inte ta på sig oömma kläder som tål lite fläckar? Då slipper ni oroa er och kan istället fokusera på det roliga. Lite mjöl på näsan har väl ingen dött av? Det är ju en del av charmen!
Planering är A och O
För att hålla energin och intresset uppe hos små bagare är det bra att ha en plan. Läs igenom receptet tillsammans innan ni sätter igång. Har ni alla ingredienser hemma? Ett knep jag upptäckt är att mäta upp alla torra ingredienser i små skålar i förväg, speciellt om jag bakar med yngre barn som har lite mindre tålamod. Då blir själva bakandet mer fokuserat på att blanda, röra och forma. Tänk också på att allt tar lite längre tid med barn inblandade – lägg på minst 15-30 minuter extra jämfört med om du skulle baka själv. Är receptet långt? Dela upp det! Ni kan göra degen ena dagen och grädda nästa. Allt för att det ska kännas lustfyllt och inte stressigt. Initiativ som ’Bake for Family Fun Month’ uppmuntrar just till att ta sig tid för sådana här gemensamma aktiviteter.
Rätt verktyg för små händer
Att få hjälpa till att mäta är spännande för barn. Gör det enkelt för dem! Genomskinliga mått för vätskor är toppen, ställ dem på bänken så barnet kan se markeringen i ögonhöjd. För torra ingredienser funkar vanliga decilitermått och måttsatser med teskedar och matskedar utmärkt. De är ofta lätta för små händer att greppa. Vissa recept, särskilt från andra länder, använder ’cups’ som måttenhet, vilket faktiskt kan vara ännu enklare för barn att hantera än exakta gram eller deciliter.
Roliga och enkla recept som barnen älskar
När det är dags att välja vad ni ska baka är mitt bästa råd: håll det enkelt och roligt! Komplicerade recept med många moment kan lätt leda till frustration hos både barn och vuxna. Satsa på favoriter som ni vet går hem och där barnen kan vara delaktiga i många steg. Tydliga instruktioner är A och O. En bra barnbakbok med enkla steg och inspirerande bilder kan vara guld värd, något som Barnboksprat också lyfter fram i sin recension av boken ’Baka med barn’. Bilder på hur det ska se ut kan verkligen hjälpa små bagare att förstå och känna sig trygga i processen.
Klassiker som alltid går hem
Vissa bakverk är helt enkelt oslagbara när man bakar med barn. Chokladbollar är ju en klassiker av en anledning – superenkelt, inget behov av ugn (oftast!) och barnen kan vara med på nästan allt från att mäta till att rulla! Vill man ha ett lite nyttigare alternativ kan man söta med dadlar istället för socker. Enkla kakor, som de med bara sju ingredienser som Love and Lemons tipsar om, är också perfekta. Lätta att blanda ihop och roliga att trycka ut eller forma. Muffins är en annan favorit! De går snabbt att röra ihop och dekorationen är ju höjdpunkten för många barn. Tänk vaniljmuffins med hallonfrosting – mums! Chokladchipskakor är också ett säkert kort som sällan slår fel.
Lite nyttigare (men lika goda) alternativ
Vem säger att det måste vara sockerstint bara för att man bakar? Det finns massor av goda och lite nyttigare alternativ som barnen garanterat kommer gilla. Mitt eget recept på nyttigt bananbröd, gjort på bland annat mandelmjöl och olivolja, är ett perfekt exempel – saftigt, smakrikt och ett utmärkt sätt att ta vara på övermogna bananer. Müslibars eller dadelbars är också toppen, där barnen kan vara med och blanda i sina favoritnötter och torkade frukter. Och glöm inte bort brödbaket! Att baka enkla grötbullar eller till och med eget knäckebröd är både roligt och ger något gott och mättande till frukost eller mellanmål.
’No bake’ – perfekt för de allra minsta
För de allra yngsta bagarna, eller när man helt enkelt inte vill eller hinner använda ugnen, är ’no bake’-recept helt suveräna. Tänk chokladbollar, energibars eller kakor som stelnar i kylen. Love and Lemons tipsar till exempel om ’No Bake Cookies’ med jordnötssmör och choklad – bara att röra ihop och kyla! Det minskar risken för brännskador och gör att även de minsta kan vara med på fler moment.
Bröd och annat matigt
Bakning behöver inte bara vara sött! Att baka eget bröd är otroligt tillfredsställande, och doften som sprider sig är ju oslagbar. Enkla recept på frallor, som ’Farmors frallor’ som nämns i boken ’Baka med barn’, är ofta förvånansvärt lätta att lyckas med. Att få knåda degen brukar vara en favorit hos barnen – vilken härlig sensorisk upplevelse! Även matmuffins eller enkla pajer kan vara roliga projekt att göra tillsammans.
Gör bakningen till en lekfull upplevelse
Själva inställningen till bakstunden är minst lika viktig som receptet. Försök att släppa prestigen och se det som en lekfull aktivitet snarare än ett projekt som måste bli perfekt. Låt barnen vara med och välja recept – då ökar engagemanget direkt! Varför inte leka att ni är med i ett bakprogram? Förklara stegen med roliga röster och låt barnen vara ’chefskockar’ för en stund. Uppmuntra kreativitet när det är dags att dekorera – finns det några regler för hur en kaka måste se ut? Absolut inte! Spritsa, strössla och låt fantasin flöda. Medan kakan står i ugnen kan ni kanske pyssla eller spela ett spel? Det finns till och med resurser online, som Kids Baking Club, som erbjuder utskrivbara pyssel och lekar kopplade till bakning. Kom ihåg att det viktigaste inte är ett perfekt resultat, utan att ni har roligt tillsammans! Vem bryr sig om muffinsen blev lite sneda eller om det hamnade mer strössel bredvid än på? Det är processen och gemenskapen som räknas.
Skapa minnen och traditioner i köket
När mjöldammet lagt sig och de sista slickepottarna är renslickade (för visst är det den bästa delen?), sitter ni där med mer än bara ett fat nybakade godsaker. Ni har skapat ett minne. Kanske startat en ny tradition? Att baka tillsammans är verkligen en investering i relationen och i barnens utveckling. De lär sig praktiska färdigheter, bygger självförtroende när de ser att de klarar av saker själva, och framför allt får de känna glädjen i att skapa något med sina egna händer och dela det med andra. Jag hör ofta föräldrar berätta hur deras barn, efter några gemensamma bakstunder, självmant tar initiativ i köket och stolt presenterar sig som ’familjens bagare’. Det är precis den där glädjen och tryggheten jag vill att fler ska upptäcka. Inspiration till enkla och roliga recept för helgbaket kan man hitta i många kokböcker, till exempel sådana som fokuserar på just familjebak som i ’Weekend Baking’. Så, vad väntar ni på? Fram med bunkarna och förklädena – det är dags att skapa magi (och kanske lite kladd) i köket! Lycka till!