Baka nyttigt

Att baka på ett nyttigt sätt kan verka svårt, men det är definitivt inte omöjligt. Det gäller bara att veta vilka ingredienser som kan bytas ut mot andra som är nyttigare. Det är främst den stora mängden socker i bakverk som gör dem onyttiga. I vissa fall kan det gå bra att dra ner på den mängd socker som står i receptet och byta ut emot något annat. I andra fall kan sockret kanske skippas helt.

Var snäll mot tänderna

Om du bakar och äter mycket sötsaker bör du inte glömma bort din tandvård eftersom socker kan orsaka karies i tänderna. Karies bildas när när emaljen på tanden frätes sönder så att bakterier kan komma in i tanden. Det bildas inte omedelbart ett hål men obehandlad karies kan leda till ett större angrepp där tandroten infekteras, vilket gör ont och måste behandlas med rotfyllning. För att förebygga kariesangrepp på tänderna kan du minska på intaget av socker och inte småäta mellan måltiderna. Det är även bra att använda tandtråd eller mellanrumsborste för att komma åt mellan tänderna. Använd gärna tandkräm och munskölj som innehåller fluor då detta skyddar tänderna.

Alternativ till socker

Du som vill lära dig att baka nyttigare bör i första hand fundera på vilken typ av sötningsmedel som kan fungera bäst för dina bakverk. I de flesta recept används vitt socker, vilket inte är så bra för hälsan. Ett överdrivet intag av socker kan ha negativa effekter på kroppen. Dadlar är naturligt söta och fungerar väldigt bra som sötning i olika typer av bakning. Även bananer kan användas för att söta exempelvis mjuka kakor. Lönnsirap är ett annat alternativ som är mycket nyttigare än vanligt socker eftersom det förutom kolhydrater även innehåller nyttiga näringsämnen. Agavesirap är ett annat exempel på sötningsmedel som är att föredra framför vitt socker.